Skorsten / Väderskydd

Värmesystemen i våra hus har blivit modernare samtidigt som skorstenarna är sig lika. Då vi inte eldar lika frekvent längre så torkas inte skorstenarna ur på samma sätt som tidigare och fukt tillåts hopa sig i murstockarna. Fukten i sin tur leder till en rad olika problem, både med skorstenen och vår inomhusmiljö.

Genom att montera en skorstenshuv så förhindrar du detta. Det onödiga slitaget på din skorsten upphör samtidigt som du inte behöver oroa dig för att giftiga svamp- och mögelangrepp ska få fäste i din murstock och sprida sig i din inomhusmiljö.

Är din skorsten redan i ett dåligt skick, räcker det inte med en skorstenshuv?

Ingen fara, vi har lösningen! Med hjälp av våra samarbetspartners kan vi erbjuda helhetslösningar för att ge din skorsten nytt liv igen. Fogning, putsning, murning och glidgjutning, allt för att din skorsten åter ska se sina glansdagar!

Kontakta oss för offertförfrågan och vidare information.

Kontakta oss för offert

Vanliga funderingar om skorstenar och skorstenshuvar

Min skorsten är i dåligt skick, sten och bruk har börjat lossna. Går det att laga?

Ja, i dom allra flesta fall går det att laga en skorsten. Oftast handlar det om urgröpta fogar, frostsprängda stenar eller en sprucken krona. Vilket som är det fullt möjligt att laga och behöver inte kosta skjortan, som ett riktpris brukar vi säga mellan 2000-5000kr för en skorstensrenovering. För ett fast pris behövs en okulär besiktning av den aktuella skorstenen för att fastställa vad som behövs göra och vad det skulle kosta. 

Jag vill sätta plåt på hela skorstenen, är det en bra idé?

– Vi rekommenderar inte att man plåtar in hela skorstenen. Även om plåten skyddar skorstenen från regn och snö utifrån så bildas det kondens innanför plåten. Den kondensen kommer i sin tur bara att påskynda uppvittringen av din skorsten istället för att förhindra den. Gör man en hel inplåtning har man heller ingen chans att se hur skorstenen mår och stoppa innan eventuella problem uppstår. Är skorstenen i dåligt skick är det bättre med en passande renovering samt montering av en skorstenshuv som förhindrar framtida slitage.

Kan man ha en skorstenshuv fast man eldar?

– Absolut! Du kan t.o.m. få ett bättre drag! Tack vare utformningen på skorstenshuven uppstår en ejektorverkan vilket leder till ett ökat drag i skorstenen och en bättre inomhusmiljö. Hur mycket draget ökar varierar från fall till fall  men många märker en markant skillnad.

Är er skorstenshuv öppningsbar?

– Ja det är den. Vår skorstenshuv går efter skenor och är fullt sotarvänlig. Själva huven låser vi med tvärgående bult och vingmutter för att kunna garantera att den sitter där den ska. För att öppna huven och ha åtkomst till kanalerna så lossar man på två vingmuttrar för att sedan skjuta huven i sidled. Mycket enkelt och görs helt utan verktyg!